Muškarci širom planete su i ove godine malim ustupcima, poklonima i znacima pažnje radili na umanjenju zlovolje kod ženske populacije. Kako prenosi AP, povod za ovo je naravno međunarodni Dan žena – 8. mart. Planirani povratak beskrupuloznom patrijarhatu planiran je za sutra.

Milioni žena širom svijeta danas su dobili po cvijet koji će cijeli dan vući sa sobom dok balansiraju četrdesetosatnu radnu sedmicu i majčinstvo, a muški će tapšati jedne druge po ramenu zbog džentlmenstva. Prema statistikama neke proizvoljne agencije UN-a, svjetska ekonomija će i ove godine računati sa značajnim prilivom keša, a cvjećari će još jednu godinu imati razlog da postoje.

Zorka Spoljić, društvena analitičarka Šatro info nije mogla dati svoj komentar povodom Dana žena jer je nismo pitali; umjesto toga, za mišljenje smo pitali našeg muškog kolumnistu Osmana Turka: “Mi smo to, kući u Goraždu, uvijek obilježavali. Najmlađe muško čedo skuva mami neki pokušaj kafe, da ona može prat džezvu na uranak. Svi obećamo majci da danas neće morati raditi. Zatim, nakon što mama napravi ručak jer ni jedan od nas ne zna razlikovati šporet od truleksice, mi operemo suđe. Dobro, nismo svake godine prali suđe, ali stari je jednom usisao. To je mene naučilo da mi muški svake godine jedan dan izdvojimo da se solidarišemo sa milionima žena koje diskriminišu širom svijeta. Mislim da je bitno da očuvamo ovaj tačno jedan dan koji briše razliku između polova.”

Prema pisanju Skandi svet magazina, još davne 1909. godine desio se taj nesretni spoj socijalističkih i feminističkih ideja, te je u Njujorku udaren temelj za ono što će prerasti u međunarodni Dan žena. Tokom sledećih desetljeća, Bogom dana muška hegemonija pretrpila je mnoge udarce. Besmislice poput prava glasa za osobe bez penisa i ženska kvota u evropskim parlamentima nizale su se godinama..

Srećom muškaraca, kapitalizam je kroz dvadeseti vijek uspio da vrati ravnotežu. Osmi mart je i ove godine istinski blagdan konzumerističkog društva. Životno zadovoljstvo ženama se već danima može kupiti u “pet do dvanaest” u obliku karanfila na raskrsnici pred zgradom. Kreativniji među muškima (pederčići, op. a) će možda svojim omiljenim ženkama prirediti i individualne poklone ili im omogućiti pauzu od rađanja i održavanja domaćinstva, ali će svaki istinski aktivizam za ravnopravnošću naše miljenice i ove godine prepustiti “dlakavim lezbama”.

Od sutra, prenosi zdrav razum, sve po starom. Dobacivanje po ulicama, nasilje, diskriminacija i druge draži patrijarhata opet su na snazi.  Ženama, za isti posao, platiti ćemo i u martu 30% manje.