Bliži nam se novogodišnja noć, a s njom suze, nadanja, želje, sreća, nove ljubavi, stare ljubavi, stare nove ljubavi. Sve to okupano u šampanjac i šljokice. Ili, u mom slučaju, pivu i pidžamu, tako vam je to kad se družite samo sa muškarcima.

Evo baš jučer razmišljam, u životu sam imala puno jaranica, ali nikad prave. Sve su to bile neka licemjerna lica, neke zamaskirane, napuderisane lutke iz izloga. To, brate, sa muškom nema. Ne kaže se džaba čist račun duga ljubav. To vam je s njima tako. Možda će se nekad našaliti na vaš račun, ali ja znam da je to samo šala. Možda vam nekad neće biti smiješna ta šala, ali i tad se trebate sjetiti da su vam oni dobri prijatelji, za razliku od svakog ženska što hoda ovom planetom.

Nikad mi nije žena bila smiješna k’o muško. Dobro, ja sam duhovita, al’ nemam se s kim šaliti ako nisu frajeri. Moje me jaranice nikad nisu kontale. Muško, brate, provali, svi popadamo od smijeha i idemo dalje. Ja se s njima i ne šalim toliko, jer nema fajde – kad god sam se našalila prešli su preko toga k’o da se nije desilo. Samo se opustim, i uživam. Nema s njima potrebe da se pretvaram. Radujem se i izlascima, super mi je kad me izignorišu ako imaju nešto svoje da pričaju, odnos nam je površan al’ ja mislim da je dubok. Najdraže mi je što me ne smaraju pričama o drugim ženama, znači, muškarci uopšte ne tračaju.

Sa tom svojom rajom za Novu godinu idem na vikendicu k’o pola ove države. Sve smo lafo bijeda, a kad se treba slaviti, tu smo da iskeširamo. Sva sreća pa se ne moram sređivati i glumiti nešto što nisam. Lijepo, brate, trenerka, i udri.

Eto, drage moje, tako će meni biti za najluđu noć. Radujem se, možda i bude šta između mene i ovog jednog druga. Horoskop za ‘17u mi svakako predviđa manje prijatelja ali pravu ljubav. Pravo da vam kažem, nemam ništa protiv.


Meliha Prc-Kos je naša stalna kolumnistica koja kaže da je s ponosom internalizirala seksizam. Misli da je baš to čini pravom feministkinjom, drugačijom od svega što se danas promoviše. Za sebe kaže da voli i Bosance i Hercegovce, i da nema ništa protiv pedera, dok su u svoja četiri zida. Moderna je, udata, nema djece i bavi se tipičnim ženskim pitanjima: ljubav, veze, moda, moral.