Aktualni član predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Željko Komšić, po svemu sudeći bi uskoro mogao napustiti politiku trajno. Razlog tome nisu godine, već broj mandata i staž koji je ostvario do sada.

“Gospodin Komšić je još uvijek mlad kada uzmemo u obzir posao kojim se bavi, i da većina političara tek u njegovima godinama zapravo ostvari zapaženu karijeru. On je to učinio poprilično rano, a samim tim i zaradio dovoljno radnog staža. Po svemu sudeći, gospodin Komšić ima pravo na još jedan mandat, nakon kojeg će morati otići u penziju. Uzastopni mandati koje dobija već godinama su ga doveli do toga da ispuca kompletnu radnu normu”, kaže Milutin Analiza, član odbora CIK-a za evidentiranje radnog staža političara.

Ni sam Komšić nije krio emociju kada je dobio ovu informaciju. Navodi da mu je ovaj posao ušao pod kožu i da ne zna kako će bez njega kada se penzioniše.

“Kao da je jučer bilo kada sam dobio člansku kartu tadašnjeg SDP-a, a evo sada sam već na zalasku karijere. A šta da vam kažem, falit će mi ovo sve, volim zaista ovaj posao i ne znam kako ću živjeti bez obaveza. Svi ti mandati koje sam osvojio, prijateljstva koja sam stekao, benefite koje sam imao kroz život vas naprave ovisnim o tome. Teško se stvarno nosim sa tom činjenicom. Uzet ću eto još jedan mandat za ispis i to bi bilo to”, kaže tužni Komšić.

Iako mu je penzija neminovna, Željko Komšić se potajno nada da će možda uspjeti ostvariti neki angažman kao penzioner, obzirom da su penzije političara jako male.