Formalni odabir za predsjednika Demokratske fronte se održava danas na sjednici Glavnog odbora DF-a. Iako postoje protukandidati na listi, očekuje se apsolutna pobjeda osnivača Željka Komšića.

“Mi smo svi pristupili DF-u zbog lika i djela velikog Željka Komšića i naravno da niko normalan neće glasati za nekog drugog. Naravno, s obzirom na to da smo u demokratskom sistemu, a i da u nazivu stranke imamo tu riječ, mi smo po zakonu dužni da sprovedemo kongres i izbor za predsjednika stranke svake četiri godine. Naravno, to neće narušavati koncept stranke i vlast našeg predsjednika Komšića”, kaže N.N. iz Glavnog odbora DF-a, jer njegovo ime nije apsolutno bitno u određivanju politika i strategija koje kreira DF.

Komšić je i ove godine izrazio zahvalnost svojim članovima na odanosti i poslušnosti, te zadao visoka očekivanja nakon izbora.

“Niko od ostalih kandidata neće snositi posljedice što se usudio usprotiviti meni, već je to demokratska kvota koju moramo ispuniti. Znam ja da će i oni glasati za mene i to je sve OK, ali ove godine zaista očekujem apsolutnu pobjedu. Mislim da ću dobiti oko 130% glasova, što je za 30% više od ukupnog broja ljudi u stranci, ali su mi mnogi rekli da će njihovi članovi porodica koji nisu članovi DF-a, glasati za mene”, rekao je Komšić.

Rezultati izbora će biti objavljeni 45 minuta nakon glasanja, a ceremonija ponovnog proglašenja Komšića za predsjednika DF-a će se desiti u centrali ove stranke u Sarajevu.