Republika Srpska, prema riječima predsjednice Željke Cvijanović, bilježi pozitivne demografske trendove. Naime, u trenutku kad najperspektivniji kadar Zapadnog Balkana odlazi trbuhom za kruhom u zemlje Evropske unije, Republika Srpska se suočava ne samo s povratkom pojedinaca, već i cijelih porodica.

„Nije bitno koji je odnos novorođenih i umrlih, bogatih i siromašnih, zaposlenih i nezaposlenih, ajmo malo biti optimistični i realni. Omladina odlazi, posla nema, perspektive također, ali i taj evropski hljeb je težak. Evo, izbrojali smo, čak dvije porodice su se vratile u Srpsku. I to je neki pokazatelj“, kaže predsjednica ovog bh. entiteta.

Prema posljednjim informacijama sve manje je medicinskih radnika, IT stručnjaka, majstora, ali predsjednica Cvijanović ima rješenje za spas od daljeg odliva mozgova.

Budući da entitetske vlasti rade jako dobar posao u kontroli svih tenderskih procedura upravo u oblasti medicine, građevine i IT sektora, preporučuje se besposlenima da se obrate strankama ili njima bliskim tajkunima, a ne, kako je to prije bio slučaj, službama za zapošljavanje.

Obišli smo i jednu od povratničkih porodica. Mlađen Sinđelić je primjer uspješnog povratka iz Bavarske pokrajine. Kaže, ni Evropa nije što je bila. Dosta mu je, smatra on, da u šest ujutro iz pidžame uskače u odijelo i u šest uveče odijelo zamjenjuje pidžamom. Nije mu više zanimljivo ni jednom godišnje glumiti dijasporu.

„Sunce tuđeg neba ne grije k’o što ovo grije.Ova Andrićeva pjesma me je proganjala svako jutro i svako veče. Realno, nikad srećniji nisam bio nego sad. Gdje ove ljepote ima? Ni srednje nemam, u Evropi sam i krao da bih prehranio porodicu, a ovdje mi je stranka dala sve. Dva mjeseca rada na portirnici su mi trebala da upoznam i sistem i ljude, ostalo je istorija“, kaže Sinđelić, kojeg smo zatekli na jednoj od četiri vikendice na Romaniji.

Saznajemo da su brojne porodice, ponukane primjerom Sinđelića, pohrlile iz Njemačke, Austrije i Švicarske u Republiku Srpsku.