Željana Zovko podigla je veliku prašinu u medijima prije nekoliko sedmica kada je željela Stari most u Mostaru predstaviti kao dio Hrvatske kulturne baštine. Kada to nije uspjela gospođa Zovko odlučila je da onemogući i svojatanje Starog mosta od strane BiH i najavila da će svaki pokušaj prijaviti UNESCO-u.

“Ovo što rade ovi u BiH je stvarno van svake pameti. Stari most u Mostaru se nalazi u BiH, ali to je i dio Herceg-Bosne što automatski znači i da je to naš Hrvatski most. Međutim, oni ga nešto ne daju i stvarno ne znam u čemu je problem. Da smo im htjeli oduzeti Sebilj pa hajde i imaju nekog osnova da ga brane, ali ovako ne znam stvarno. Ja sam odmah nakon podizanja ove prašine tražila od Starog mosta u Mostaru da se izjasni kojem narodu pripada i da već jednom riješimo ovaj problem”, rekla je Željana Zovko, članica Evropskog parlamenta.

Gospođa Zovko dala je rok od sedam dana Starom mostu u Mostaru da se izjasni po ovom pitanju inače će snositi ozbiljne posljedice.

“HVO je u ratu već jednom rušio taj most i vjerujte da nam neće biti problem da to opet uradimo. Ja sam mostu dala sedam dana da se izjasni kojem narodu pripada i dobro neka razmisli jer u slučaju pogrešnog odgovora može snositi posljedice i to ozbiljne. Moramo jednom zauvijek riješiti ovo pitanje, a nakon toga idemo dalje. Mi tuđe nećemo, ali neka naše niko ne dira”, dodala je Zovko.