Iako Bosna i Hercegovina ne učestvuje na Evropskom prvenstvu u fudbalu, naši građani i dalje prate strastveno sve utakmice, što im prouzrokuje veliki stres. Danas je usvojena odluka da će zdravstveno osiguranje pokrivati troškove lijekova protiv stresa.

“Mi znamo da je u našoj zemlji fudbal glavna, a ne glavna sporedna stvar, i to treba prihvatiti. Naši ljudi najveću utjehu tokom slobodnog vremena pronalaze u fudbalu i to je tako već generacijama. Zato smo mi kao federalna vlada odlučili da im preko zdravstvenog osiguranja pokrijemo troškove tableta protiv stresa, jer znamo kako se danas pada na kladionicama i čupaju kose prilikom praćenja utakmica”, ističe premijer Vlade Federacije, Nermin Nikšić.

Lijekovi koji umanjuju stres su zvanično stavljeni na esencijalnu listu, a kako bi lakše došli do konzumenata, potpisani su i neki nesvakidašnji ugovori.

“Na sastanku su pored predstavnika vlasti i resornog ministra, prisustvovali i vlasnici kladionica ali predsjednici ugostiteljskih udruženja na nivou Federacije, koji su potpisali zajednički sporazum o distribuciji lijekova. Dakle sada će svi koji prate aktivno fudbal, klade se i nerviraju oko toga, besplatne lijekove moći preuzeti u gotovo svim kladionicama, pubovima i kafićima koji su sklopili sporazum, te tako ne moraju trošiti vrijeme koje im u datom momentu može biti dragocjeno po život, da odu do prve apoteke”, dodao je Nikšić.

Za uzimanje lijekova nije potreban nikakav recept, a uposlenici ovih objekata su dobili dozvolu da svakome ko zatraži daju po jednu tabletu gratis, ili da iste dijele umjesto kikiriki meze uz pivo.