Bosna i Hercegovina je četrnaest mjeseci od općih izbora dobila potvrdu za imenovanje predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

No, samo nekoliko dana nakon toga dolazi do novog zastoja. Ovu informaciju je pred Komisijom za pripremu izbora Vijeća ministara BiH potvrdio upravo budući predsjedavajući Zoran Tegeltija. Kaže, odluku o obustavljanju procesa formiranja novog Vijeća ministara donijeli su predstavnici koalicije HDZ BiH, SDA i SNSD zbog serije zemljotresa koji su pogodili šire područje Balkana.

„Do ranih jutarnjih sati sam se pripremao sa šefom Miletom za današnje saslušanje pred Komisijom, fino nam je išlo. Taman kad smo došli do lekcije ANP, gdje zaista nismo znali šta reći, kako odgovoriti na napade članova komisije, pogotovo ovih iz opozicije, počelo je tresti. Realno, prepali smo se namrtvo. Ipak mi nosimo traume iz ’69. godine kad je treslo u Banjaluci. Onda je Miletu zazvonio telefon. Bio je to Bakir, koji je nakon konsultacija s Draganom odmah predložio da sačekamo s formiranjem Vijeća ministara bar do početka naredne godine. Ne bismo zbog Bakira, ali zbog Dragana smo pristali, ipak je njemu najviše treslo“, tvrdi Zoran Tegeltija.

Ovu informaciju ubrzo je potvrdio i lider HDZ-a BiH Dragan Čović. Kaže, optimista je da će sljedećeg tjedna, idućeg mjeseca, a najdalje početkom naredne godine imati novo Vijeće ministara.

„Je, treslo je fino. Ja sam kod mojih prijatelja Baketa i Mileta inzistirao da se ova priča odloži. Uvažavajući sve strane, realno možemo biti uvjereni da će Tegeltija zaposjesti novu funkciju nakon blagdana. Ali, novi prioriteti se otvaraju. Jer, današnji zemljotres u Hercegovini dobro je narušio tok same Radobolje, moramo promptno reagirati. Ovdje su životi moje porodice, pardon – mojih sugrađana ugroženi. A novo Vijeće ministara nek’ čeka“, konkretan je Čović.

Odluka o obustavi formiranja Vijeća ministara donesena je nakon serije zemljotresa na Balkanu, koji nisu zaobišli ni našu zemlju. Aktuelni saziv Vijeća ministara je od Službe za seizmologiju odmah naložio procjenu stanja. Bez obzira na to što je služba procijenila da je situacija pod kontrolom, jer u našoj zemlji ne prijete veći tektonski poremećaji, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić je naložio da se preventivno evakuišu svi uposleni u državnim institucijama, te da ne dolaze na posao narednih mjesec i po dana.