Rukovodstvo Kantonalne bolnice Zenica je danas objavilo saopćenje za javnost kako će od ove sedmice dio pacijenata biti prebačen u željezaru, jer trenutni uvjeti nisu zadovoljavajući u bolnici zbog visokih temperatura .

Naime, iz rukovodstva su istakli da većina medicinske opreme uključujući CT i magnetnu rezonancu nisu u funkciji, a u bolesničkim sobama temperature su neprihvatljive za sprovođenje zdravstvene njege. Pacijenti koji ne zahtijevaju hitnu pomoć će biti u toku ove sedmice prebačeni u posebno opremljene prostorije zeničke željezare u kojima su uvjeti dosta prihvatljiviji od trenutnih uslova u bolnici.

 

“S obzirom da smo trenutno u fazi crvenog meteoalarma, morali smo izvršiti neke redukcije, a one će se odnositi za sve odjele, uključujući i hirurgiju. Bolnica će biti otvorena za hitne slučajeva, mada poručio bih građanima da paze šta rade, kako bi smanjili dnevni priliv pacijenata. Pacijenti koji će boraviti u zeničkoj željezari imati će iste mjere liječenja kao i oni iz bolnice, tako da nema razloga za brigu.”, izjavio je za Šatro Info, spec.dr. Amel Budalica.

Holandska kompanija Mittal Steel je poručila da će sa zadovoljstvom pripremiti prostorije za zeničke pacijente, pri čemu će onima koji su sposobni za rad biti pružena mogućnost da obavljaju rutinske poslove u željezari, koji će biti plaćeni. Kompanija je obećala pacijentima i 5 holandskih ventilatora, kako bi njihov boravak u željezari bio što ljepši.