Visoke cijene kirije u Sarajevu zadale su ogromne probleme studentima koji ionako žive na rubu siromaštva i jedva spajaju kraj s krajem. Međutim, kako snalažljivost studenata nema kraja tako su i ovaj put uspjeli naći rješenje za ovu situaciju. Studenti su masovno počeli iznajmljivati parking mjesta i na njima živjeti tokom studiranja.

“U školi sam imao sve petice i svi su mi predviđali odličnu karijeru. Međutim, kada je došlo vrijeme da upišem neki fakultet i kada sam vidio cijene stanova u Sarajevu nije mi bilo dobro. Mislio sam odustati od fakulteta, ali onda sam s grupom svojih prijatelja došao na odličnu ideju. Odlučili smo da iznajmimo nekoliko parking mjesta i na njima da živimo jer su cijene dosta povoljnije, a uslovi su skoro isti kao i u pojedinim stanovima koje daju pod kiriju za daleko veće pare. Tako da ako od sada visite neke studente da leže na parking mjestima ne brinite sve je legalno”, rekao je Dino Rotkvica, student iz Doboja.

Kako su studenti masovno počeli zakupljivati parking mjesta i živjeti na njima to je stvorilo dodatne probleme vozačima koji nemaju gdje parkirati.

“Ja razumijem da je nekom isplativije dati sto maraka nego četiristo, ali mi jednostavno nemamo sada gdje parkirati. Studenti razapinju šatore, donose krevete, piramide i elektroniku na ta parking mjesta i nerijetko zauzmu malo više od jednom parking mjesta na taj način. Zbog toga mi ispaštamo i moram pozvati sve nadležne institucije da hitno reaguju i regulišu ovo pitanje. Drago mi je što su nam studenti snalažljivi, ali ne volim što je to na našu štetu”, rekao je Ermin Guvernala iz Sarajeva.