Vlada FBiH sa gospodinom Fadilom Novalićem na čelu od početka pandemije naporno radi na nabavci svega što je potrebno kako bi se pandemija suzbila. Mnogo napora je uloženo u nabavku dovoljnog broja vakcina. Međutim izgleda da je Vlada FBiH malo pretjerala. Procjenjuje se da trenutno u BiH ima viška vakcina zbog čega je Vlada FBiH odlučila uvesti i treću dozu koja će biti obavezna za sve građane.

“Mi smo se malo preračunali pa smo nabavili previše vakcina. Nije lako to računati jer imate tu i donacije i vakcine koje smo kupili. Tako da sada imamo veliki broj vakcina. Odlučili smo da uvedemo obaveznu treću dozu kako bi se to potrošilo. Nema potrebe da nam vakcine propadaju, a toliko smo novca i truda uložili u njihovo nabavljanje. Mislimo da je ovo jedino moguće rješenje. Pozivam građane da budu odgovorni i da se vakcinišu sa sve tri doze što prije”, rekao je Fadil Novalić, premijer FBiH.

Nakon ove objave postavlja se pitanje zašto jednostavno višak vakcina FBiH ne donira nekoj zemlji kojoj su one potrebnije.

“Donacija ne dolazi u obzir. Mi u svijetu gradimo taj neki imidž socijalno ugrožene zemlje kako mi kažemo sadaka zemlje. Sada kad bi mi donirali nešto u druge zemlje svijet bi vidio da mi imamo i donacije nam više ne bi dolazile što nama ne ide u prilog. Mi želimo da nas svijet gleda još uvijek kao sirotinju i pomaže nam”, dodao je Fadil Novalić.