Neobično toplo vrijeme za ovo doba godine pogodilo je našu zemlju. Iako je početak novembra u našoj zemlji zabilježene su temperature blizu trideset stepeni. Sve ovo je zabrinulo grupu naučnika koji su napravili prvu peć na pelete koje hladi. Peć na pelet koja hladi je još u testnoj fazi, a već sada se može reći da je ovo pravi svjetski izum.

“Od kraja prošle zime u našoj zemlji se foci polemika o tome kako će se narod grijati. Neki su se pouzdali u gradsko grijanje, neki kupili drva, međutim velika većina koristi pelt. Svi koji su imali su sreću da nabave pelt sada zbog toplog vremena nemaju šta da rade sa njim i on im samo bez veze stoji dok su peći ugašene. Međutim, mi smo odlučili pomoći građanima i napravili prvu peć na pelet koja hladi”, rekao je Goran Pahuljica, član tima bh. naučnika koji su konstruirali prvu peć na pelet koja hlada.

Prema riječima stručnjaka ova peć će imati širok spektar funkcija koje će olakšati svakodnevni život bh. građana.

“Evo sada građani umjesto da im peći stoje ugašene mogu ih fino upaliti i rashladiti se u toku ovih toplih dana. Pored toga takve peći koje hlade će dobro doći i ljeti. Mi smo napravili samo jedan dodatni dio koji integrišete u svoju peć i ona odmah umjesto peći za grijanje postaje peć koja hladi i nema tu puno filozofije. Kada zahladni i bude minus vi se opet možete grijati na tu isu peć kao i prije. Mislim da je ovo veliki korak za BiH i njena naučnike”, dodao je gospodin Pahuljica.

Bh. naučnici su naveli da peći troše nešto više peleta kada su u modu hlađenja, ali to dugoročno gledano ne pravi preveliku razliku.