U Bosnu i Hercegovinu je stiglo još 60 respiratora. Riječ je o 20 preostalih respiratora, koje se za potrebe Federacije BiH uvezla firma Srebrena malina, te 40 respiratora koje je Bosna i Hercegovina dobila kao donaciju Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Nove respiratore, za razliku od prvog kontingenta od 80 respiratora, sada se niko nije usudio dočekati. Naprotiv, premijer Federacije BiH Fadil Novalić rekao je da je vlada donijela odluku da Emiratima hitno vrati avion s respiratorima.

“Mi sebi više ne smijemo dozvoliti afere. Onih 80 komada koje nam je Fikro dopremio kupe prašinu u podrumu, nit’ da ih vratimo, nit’ da se luftiramo. Fikro hoće da ispadne faca – šefe, stiže i preostalih 20, sav usplahiren, a onda i šeik zove, kaže, poslao još 40. A sve oni wc, kako već, oni što nisu za intenzivne. Prvo sam mislio da je neka zezancija. Međutim, dobio sam poziv za protokol, zovu da ih sačekam na aerodromu. Ma ne pada mi na pamet. Jednom se Fadil opekao, duplo, što bismo rekli”, ističe Novalić.

Pošto su mu istražitelji uzeli telefon, Novalić nam je potvrdio da je putem maila kontaktirao šeika, te da s njim već pregovara da im pošalje i 100 naših respiratora za 10 i po miliona maraka, k’o za njih.