Situacija u svijetu je sve gora i gora, nestašica hrane, poskupljenje nafte, rat u Ukrajini i još mnoga druga dešavanja ostavila su posljedice i na građane BiH. Pored svih domaćih problema koje imaju oni su svakodnevno bombardiovani i velikim svjetskim krizama. Zbog svega toga u proteklih par mjeseci značajno je porasla prodaja lijekova za smirenja na domaćem tržištu.

“Prije to nije bilo toliko popularno, lijekove za smirenje su pili samo oni kojima to doktor prepiše. Međutim, sada imamo situaciju da majka sa unukom dolazi u apoteku da kupi i sebi i njemu isti lijek za smirenje. Sada je to postala naša svakodnevica i ne možemo to ignorisati. Naravno to bi moglo imati i pozitivne posljedice na opšte raspoloženje građana. Naša apoteka baš sada ima akciju, kao kupite dvije kutije Lexiliuma gratis dobijate jednu kutiju Bromazepama i tablu Persena”, rekla je Ana Pilula, radnica u apoteci “Trovačica” u Tetovu Kod Zenice.

Veliki broj građana pohrlio je u apoteku kako bi iskoristio ovu veliku akciju. Mnogi od njih kažu da vole miješati lijekove za smirenje u zavisnosti od vijesti koje čuju.

“Pa kod mene je jednostavna situacija, ako je neka domaća afera u pitanju ili nešto slično na šta smo već navikli onda uzmem neki lakši lijek na biljnoj bazi, a kada se spomene korona ili rat u Ukrajini tu onda moram posegnuti za nečim jačim. Radim tako već par godina i mogu vam reći da se puno bolje osjećam, pored toga svako jutro uzmem jedan ili dva Bromazepama čim ustanem onako na prazan stomak, to mi pomaže da se bolje koncentrišem na učenje” rekao je student iz Zenica koji je želio ostati anoniman.