Loše i kišovito vrijeme donijelo je mnoge probleme za građane u našoj zemlji. Ekonomska kriza, siromaštvo, nedostatak perspektive za made u kombinacije s tmurnim i kišovitim vremenom doveli su našu zemlju na rub nestašice antidepresiva. U mnogim apotekama širom BiH već je nemoguće nabaviti antidepresiva, a najgora situacija je, očekivano, u Sarajevu.

Mi smo prije nekoliko dana imali solidnu zalihu svih antidepresiva i onih što idu bez recepta i onih što idu samo na recept. Danas je već situacija alarmantna i nama prijeti da do sutra ostanemo bez i jedne kutije bilo kojeg antidepresiva. Od kako je počelo ovo loše vrijeme građani nam dolaze i kupuju antidepresive šakom i kapom. Mi više to ne možemo nabaviti jer cijeli proces nabavke traje nekoliko dana. Molim građane da malo smanje s kupovinom i da se okrenu nekim čajevima ili alternativnoj medicini, jer mi ovo više ne možemo izdržati”, rekla je Koraljka Granula, vlasnica apoteke u Sarajevu.

Građani širom BiH najavili su proteste ukoliko se ne nabavi dovoljna količina antidepresiva za narednih par mjeseci.

“Ja sam penzioner koji jedva sastavlja kraj s krajem. Ljeti je situacije skroz drugačije, jer se djeca igraju po parkovima, mladi šetaju ulicom ima neke radosti u zraku. Sada kako su počele ove kiše mene neka depresija hvata. Otkrio sam da mi antidepresivi jako pomažu i od tada ih svakodnevno trošim. Ujutru čim se probudim onako na prazan stomak popijem jedan, a preko dana po potrebi se doziram. Ne znam šta ću ako ih nestane sigurnošću pasti u duboku depresiju”, rekao je Harun Ček, penzioner iz Sarajeva.