Zbog visokih cijena goriva u našoj zemlji građani su odlučili pokrenuti inicijativu za bojkot svih benzinskih pumpi. Iako je cijena nafte na svjetskom tržištu u konstantnom padu na domaćim pumpama cijene se iz dana u dan povećavaju. Najavom bojkota, benzinske pumpe u strahu od pada prometa odlučile su izaći građanima u susret i sniziti cijene goriva za 2 feninga po litri.

“Mi ovako više ne možemo gorivo je poskupilo toliko da se više ne može prijetiti. Imamo informacije da je cijena nafte na svjetskom tržištu pala, a mi ovdje je još uvijek plaćamo kao da je suho zlato. Odlučili smo bojkotirati sve benzinske pumpe i ići pješke gdje god trebamo. Nećemo voziti automobile niti kupovati gorivo sve dok ono ne pojeftini na neku razumnu cijenu. Ovo je samo upozorenje i nadamo se da će benzinske pumpe što prije reagovati i sniziti cijene”, rekao je Alija Oktan, pokretač inicijative za bojkot benzinskih pumpi u BiH.

Sa druge stran sindikat benzinskih pump odlučio je izaći građanima u susret i sniziti cijene goriva kako ipak ne bi došlo do bojkota.

“Mi znamo da je automobil potreba, a ne luksuz u našoj zemlji. Žao nam je što je došlo do svega ovo. Mi smo odlučili odreći se dijela svoje zarade i spustiti cijene goriva za 2 feninga po litri kako bi izašli građanima u susret i pomogli im da lakše prežive. Od sutra građani na svim pumpama mogu očekivati niže cijene, znamo da je 2 feninga malo, ali u narednih pola godine svako planiramo pojeftiniti za još nekoliko feninga”, rekao je Ismet Cisterna, predsjednik sindikata benzinskih pumpi.