Cijena piletine jučer je zvanično prestigla i cijenu kavijara, što je primoralo građane da malo promijene svoje prioritete za kupovinu namirnica. Od danas je već zabilježen znatan porast prodaje kavijara u svim tržnim centrima širom Bosne i Hercegovine.

“Ja sam evo jutros išla u nabavku i uzela sam taj kavijar, iako ga nikada prije nisam jela. Niti znam kako se sprema niti kakvog je okusa, ali moramo se prilagođavati novim cijenama. Imam unuka koji zna oko tog interneta, pa je rekao pogledati i objasniti mi kako da spremim. Nadam se samo da može ići dobro uz krompiri ili da ga metnem u pitu umjesto faširanog mesa. I ono je skočilo sa cijenom tako da se ne isplati više kupovati, sada sve moramo praviti od tog kavijara”, ističe Mejra Hatić, penzionerka iz Alipašinog naselja u Sarajevu, koju smo zatekli ispred obližnje prodavnice.

Ne samo da domaćinstva mijenjaju način prehrane, već su i ugostiteljski objekti primorani da se prilagode novom standardu. Većina njih iz upotrebe izbacuje bijelo i crveno meso i umjesto njega ubacuje kavijar.

“Nemoguće je danas priuštiti teletinu ili piletinu za potrebe pravljenja jela, jer bi toliko morali podići cijene da gotovo niko ne bi bio u mogućnosti da posjećuje restorane. Zato smo se odlučili da sva jela koja se nalaze po našim restoranima uklopimo uz kavijar, kako bi imali neku računici i kako bi mogli opstati. Znam da naši građani nisu navikli na okus kavijara ali nek se malo strpe, začepe nos i naviknut će se. Prvih par obroka je najgore, nakon toga se čovjek navikne”, navodi Nijaz Šerpa, predsjednik Udruženja ugostitelja KS.

Jedini problem trenutno imaju mesare koje nemaju kapacitete da proizvode kavijar, zbog čega im prijeti masovno gašenje obzirom da ribnjaci preuzimaju aktivno posao.