BH-Gas, kompanija za proizvodnju i transport gasa u BiH, uputila je zahtjev za povećanje veleprodajne cijene gasa Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije i Federalnom ministarstvu trgovine. Zbog špekulacija da bi cijene gasa mogle porasti za 30% gradske vlasti u Sarajevu primorane su tražiti metode uštede novca kako bi što lakše amortizirali povećanje cijena i potencijalni gubitak novca.

Tako je danas iznesen prijedlog da se jedan od najpoznatijih spomenika u Sarajevu, Vječna vatra, koja radi na plin, prebaci na drugi izvor energije, tačnije drva.

“Ako do ovog poskupljenja dođe bit ćemo primorani ložiti drva na Vječnoj vatri. Računi za plin za ovaj spomenik i onako su preveliki, a ovo će sada biti nesnošljivo. To je jedino što nam preostaje.” kažu iz gradske uprave

Uštede koje će se napraviti moći će se iskoristiti za ulaganje u nove trotoare ispred različitih institucija, a već je potpisan i sporazum s kompanijom Drvosječa koja će za potrebe Vječne vatre dostavljati 92 kubika drva svakoga mjeseca.

KJKP Park odlučio je gradu donirati i svo smeće koje se skupi u nove kontejnere za reciklažni otpad, jer svakako ne znaju šta raditi s njime, tako da će materijala za ogrjev biti na pretek, a ni prosjaci neće više moći zarađivati novac gaseći pa paleći Vječnu vatru ispred naivnih turista.