Izvještaji o kvaliteti zraka u Sarajevu zadnjih nekoliko dana su alarmantni. Sarajevo je visoko na vrhu liste gradova sa najlošijim zrakom u cijelom svijetu. Kako bi se situacija popravila, a građani malo smirili Vlada Kantona Sarajevo odlučila je svim građanima podijeliti po jednu biljku u saksiji koja će pročišćavati zrak. Podjela biljaka biti će upriličena danas u toku dana u svim većim šoping centrima.

“Vidjeli smo da nema više šale sa ovim našim zrakom. Sve je gore i gore. Zbog toga smo odlučili da podijelimo ove biljke koje će pročišćavati zrak i time pomoći našim građanima. Mislimo da je ovo odličan potez. Savjetujemo građanima da biljku nose svuda sa sobom i da je približe što više disajnim organima. Na ovaj način građani će sami sebi obezbijediti svjež zrak u bilo kojim uslovima “, rekao je Haris Vranić, ministar zdravstva Kantona Sarajevo.

Nekolicina sretnika koji su imali tu čast da ugrabe svoje biljke među prvima kažu da se razlika zaista osjeti.

“Mislili smo da je ovo samo još jedna igrarija Vlade KS-a i da nam samo hoće zamazati oči, ali ipak smo otišli i uzeli svoje biljke jer su džaba. Veoma brzo smo se uvjerili da biljke zaista djeluju i da je zrak oko na nekako čišći i svježiji. Za ovakvo kratko vrijeme kvaliteta zraka koji udišemo se toliko promijenila da ni mi ne možemo da vjerujemo. Napokon dišemo punim plućima”, rekao je Salih Pelcer, trgovac iz Sarajeva.

Vlada KS pozvala je sve građana da što prije dođu po svoju biljku jer su količine ograničene.