Politički, društveni i sportski analitičari iz Bosne i Hercegovine, danas su poslali javni apel vladajućim strukturama da im pod hitno pomognu. Navode da zbog pada društvene mreže Twitter je došlo do znatnog ugrožavanja njihovog posla.

“Svi me znaju po statusima i stavovima koje iznosim na Twitteru. OK, pišem ja i po Facebooku ali to nije to, ipak je ova mreža mjesto gdje ljudi očekuju ovakva mišljenja. Nas analitičara ima jako puno u Bosni i Hercegovini i jako smo bitna karika ovog društva. Mi smo taj korektiv, koji budi javnost i otvara im oči pred problemima u kojim se nalazimo. Zato smatram da je država dužna da nas zaštiti barem minimalno u ovim teškim vremenima”, naglasila je politička analitičarka, Ivana Marić.

Marić dodaje da im je potrebna finansijska podrška, kako bi mogli prehraniti svoje porodice tokom perioda kada im je onemogućen rad.

“Sva naša gostovanja u medijima su produkt naših statusa na Twitteru, i kada ih ne pišemo kao da nas nema. Moraju vlasti da shvate da je to nama ipak hljeb i da živimo od toga, s toga molimo da nam se pomogne dok se problemi na serverima ne otklone. Skromnih 300 eura po danu je cifra čisto da se nekako preživi, nije mnogo ali barem za osnovne potrebe. Obzirom da ne možemo da radimo, taj iznos bi pokrio koju kafu i koktel u Operi, ručak kod Ene i skromnu večeru u Đulaginom dvoru”, dodaje Marić.

Ukoliko nadležni organi ne reaguju, analitičari su najavili masovne proteste u nedjelju na Vilsonovom šetalištu, gdje će blokirati saobraćaj koji svakako i ne saobraća ovim danom.