Udruženje Sarajevo Taxi danas je svim svojim članovima poslalo upute kako da se ophode prema putnicima u ovom kritičnom periodu. Ističu da je pandemija znatno oštetila njihov rad i da je promet opao za čak 70%.

“Ja nisam predsjednik udruženja, ali sam na taksiju tri’est godina i ne sjećam se da je nekad bilo gore. Rat smo predeverali, ali ovo ćemo teško izgleda. Sada moramo da vrtimo po čitav dan za jadnih stotinjak maraka čiste pare dnevno. To je sitnica, nismo ba mi izašli na taksi da bi bili kokuzi ili da radimo k’o mazgem Mi smo ba gospoda koja je ovo svjesno izabrala da kroz par tura uzmemo debele pare i odemo kući za dva sata”, kaže Pike Tahiraš, taksista sa štanda Central.

Ovo udruženje je i ranije znalo podizati tarifu, ali se ona najviše odnosila na strane državljane. Sada će ta pravila da važe i za domaće stanovništvo.

“Mi smo se usaglasili da nećemo podizati tarifu takozvanom metodom odokativno, te da na vožnju od 10 KM mi prišijemo dodatnih 10 KM. Da ne bi bilo konfuzije i kako bi za što kraći vremenski rok zavrnuli dobru paru, mi smo se dogovorili da od sad vožnje naplaćujemo po kilogramu. Dakle jedna kila jedna marka, izvagamo fino putnike prilikom ulaska u vozilo i na osnovu toga naplatimo. Ukoliko ih bude dvoje troje, mi smo se dogovorili da cijena vožnje bude pola marke po kilogramu, kako bi i mi ispali fer u ovom poslu”, dodao je Tahiraš.

Taksisti su ipak pokazali svoju humanost u ovom teško periodu tako što bebama do tri godine neće naplaćivati vožnju. Kompletna cijena ide na kilažu roditelja.