Nakon proteklog perioda u kojem je meteoalarm palio na užareno crveno, danas se vazduh u Sarajevu drastično popravio, oblaci su se razišli i sunce je progrijalo.

Kako navode stručnjaci meteorolozi, ova pojava se dogodila zbog potpisivanja online peticije koju su potpisali građani Sarajeva.

“Ovo je odlično utjecalo na zrak u Sarajevu. Jer, na svaki jedan potpis, uvela se nova mjera zaštite od zagađenja, te je svaka podjela na Facebooku uvela jednu ‘podmjeru’. Danas vidimo da je koncentracija čestica mnogo manja nego jučer, te apelujemo na građane da nastave potpisivati peticiju, jer će to napraviti veliki pomak u kvalitetu okoline našeg vazduha”, rekao je Željko Majstorović, meteorolog.

Za naš portal je ekskluzivno komentirao i potpisnik peticije, Ahmed Idiot koji je učestvovao u ovoj velikoj promjeni.

“Ja sam zaista vidio smisao u ovome. Skoro 10 hiljada ljudi je potpisalo i ja sam ponosan što sam jedan od njih. Znao sam da promjena ne dolazi sama, da se mora nešto uraditi da bi se nešto desilo. Čitao sam peticiju i njen sadržaj, onda sam otišao na šišu, dobro razmislio i shvatio – definitivno je potrebno da se nešto uradi. Kliknuo sam i potpisao. Poslije toga sam to podijelio i na Facebooku što mislim da većina onih koji su potpisali, nisu uradili. Ja kad nešto radim, idem do kraja i mislim da treba svi tako da djeluju”, rekao je Idiot.