Obilne padavine pogodile su jug naše zemlje. Zbog straha od poplava i još gorih vremenskih neprilika većina političara uzela je slobodan dan. Kako mediji navode više je razloga za ovakvu odluku političarka koju su građani vrlo brzo osudili. Ipak usprkos svemu nekoliko političara odlučilo je stati pre kamere i objasniti svoju odluku.

“Nikako nije zahvalno biti političar kada se dese poplave ili neka druga vremenska neprilika. Morate onda razmišljati šta sa građanima i brzo reagovati što svakako nije nešto čime se možemo ponositi. Pored toga morate obići poplavljena mjesta i kisnuti tamo, prljati nove cipele i hodati po blatu što svakako ni jedan političar ne želi. Tako da smo smislili da bi bilo najbolje da uzmemo slobodan dan i da se isključimo iz svega, a građani neka se snalaze kako znaju. Mi ćemo uzimati slobodne dane sve dok postoji i najmanji rizik od poplave kako bi izbjegli sve neželjene efekte koje sam već gore spomenuo”, rekao je Matko Zguz, visokopozicionirani član HDZ-a iz Širokog Brijega.

Kao što je gospodin Zguz naveo slobodni dani političar mogu trajati mjesecima sve dok se vremenske prilike u našoj zemlji ne poprave.

“Kao što sa rekao ne voli kisnuti niti hodati po barama u novim cipelama. Tako da je najbolje ostati kod kuće. Uvijek možemo dogovoriti neko gostovanje ne TV-u putem Skype-a i tako građanima razjasniti cijelu situaciju kao i dati nekoliko savjeta. Mislim da niko nema pravo da se ljuti na nas zbog toga i da nas svi moraju razumjeti ipak smo mi političari”, dodao je gospodin Zguz.