Niska otkupna cijena trave sindikat dilera Federacije Bosne i Hercegovine u tešku situaciju. Njihova borba, kako kažu, sa hiperprodukcijom je tek počela i kako stvari stoje, trajat će nezavidno dugo.

Naime, dileri trave, oficijelno poznate pod nazivom marihuana, su jako nezadovoljni otkupnom cijenom koju nude finalni kupci. Zbog hiperprodukcije koja dolazi iz dva smjera, sa jugoistoka i sa sjeverozapada, ali i neizbježne domaćice, cijena otkupa je postala premala. U praksi to, kako kažu, znači da moraju povećavati pakete, a da uz troškove goriva, telefona, pakovanja, te amortizacije motornih vozila za dostavu, već teško podnose ovaj loši trend.

“Albanija proizvodi, sve više se dovodi i sa zapada. Jebi ga, sad je i Hrvatska u EU i lako je dovući do nje iz Holandije, a onda dole Gabela, Metkovići, Čapljina odradi svoje. To je kvalitet s kojim se ne možemo nositi. S druge strane ovamo domaćica razbija, u potpunosti nekontrolisano. Nama ništa ne ostaje osim da pakete dižemo na 1.7, 1.9. A onda ovi bezobrazni što domaću svoju tuše, oni mogu staviti 2.5 i opet im se isplati”, rekao je Asmir Sjemenka, nezavisni poduzetnik i travar, te glavni zagovornik štrajka.

Kako nam je rekao Sjemenka, planiraju se registrovati u sindikat, te na taj način potraživati prava za subvencije male i srednje privrede, jer smatraju da je ljekovito bilje budućnost medicine, ali i zabave. Također, vidjeli su na koji način to rade proizvođači i drugih biljaka.

“Tražit ćemo od Vlade Federacije BiH subvencije za naš rad koji godinama obavljamo uprkos svim preprekama. Naša amortizacija je mnogo veća nego proizvođača drugog bilja, jer dostavljamo male količine. Osim toga, često moramo mijenjati brojeve telefona, te je tako optimizacija i korištenje paketa koje nude mobilni operateri onemogućeno. Stoga, mi ćemo izdržati i tražiti svoja prava. Ukoliko se naši zahtjevi ne usvoje, mi ćemo zapaliti naše zalihe”, zaključio je Sjemenka.