Nakon zime koju su obilježile proljetne temperature u našoj zemlji ipak je došao period nešto nestabilnog vremena. Promjenjivo vrijeme koje često uključuje i nagle pljuskove primoralo je građane naše zemlje da odgode početak sezone pranje tepiha.

“Znate kako kaže naš narod četvrti vjesnik proljeća u našoj zemlji je početak sezone pranja tepiha. Sezona pranja tepiha bi po pravilu trebala početi negdje polovinom marta i trajati sve do kraja septembra. U tom periodu građani se najčešće odlučuju za svojeručno pranje tepiha u avlijama i na rijekama. To je naša tradicija, ali ove godine smo bili primorani odgoditi početak sezone zbog nestabilnog vremena koje je pogodilo našu zemlju. Svi znamo da ako vam tepih pokisne nakon pranja vi njega možete slobodno baciti jer od njega onda nema ništa. Bolje nam je malo da sačekamo dok se vrijeme ustabili nego da radimo posao dva puta bez veze”, rekao je Kenan Četka, predsjednik Udruženja perača tepiha FBiH.

Iz Udruženje perača tepiha poručili su građanima da ništa ne rade na svoju ruku i da će sezona biti produžene ukoliko vremenske prilike dozvole.

“Mislim da bi građanima bilo najbolje da nas poslušaju jer će im oprani tepisi bez veze pokisnuti ako ih sada operu. Mi ćemo gledati da produžimo sezonu u septembru za onoliko dana koliko ona sada bude kasnila što mislim da je fer i pošteno. Ako nas vrijeme posluži, a vjerujem da hoće imat ćemo dovoljno vremena za pranje svih tepih pa zbog toga pozivam još jednom građane da ne žure”, rekao je gospodin Četka.