Slovenački bataljon koji je trebao da postane dio elitnih NATO snaga, pao je na prijemnom ispitu i nije uspio da se integriše u dio ove jedinice. Iz generalštaba NATO pakta su poručili kako je problem nastao zbog manjka ratovanja u prošlosti.

“Ovo je sramota, mi imamo zaista ogroman respect prema zemljama Balkana kada su u pitanju ratovi i ratna iskustva, te nas nikada do sada niti jedna nije iznevjerila. Mi ne možemo da vjerujemo da se ovo desilo, Slovenija je okaljala obraz i čast Balkana trajno” izjavio je Von Szchmitz Blitzrkrieg, komadant specijalnih snaga NATO pakta.

Iz Oružanih snaga Republike Slovenije smo dobili odgovor da će se stanje popraviti, te da će nova generacija ispraviti grešku.

“Vi morate biti svjesni da smo mi za vrijeme proteklih sukoba ratovali svega 10 dana, te da baš nemamo iskustva koja nose Srbija, Bosna i Hercegovina i Hrvatska. Pa oni su u proteklih 100 godina po četiri puta ratovali, mi jedva 10 dana ukupno, morate da imate razumijevanja za te stvari” dodao je Janez Pribjeglica, general oba vojnika vojske Republike Slovenije.

Slovenci su ponudili svoje trupe za specijalne potrebe ratovanja koje se često ne koriste, te možda nekad mogu zatrebati.

“Mi smo u ponovnom razgovoru sa gospodinom Blitzkriegom pokušali naći modul kako da integrišemo naše trupe u NATO snage, te smo skontali da će naš vod biti zadužen za predaju, ukoliko potrebe ratovanja to budu nalagale” dodao je Pribjeglica

Sloveniji će trebati dosta vremena da ispravi svoju grešku, a obraz i čast Balkana je trajno ugrožen.

“Prihvatili smo ponudu da se specijalni slovenački vod preda ukoliko bude potrebe za takvim metodama negdje u svijetu, ali im je striktno naglašeno da u narednim sukobima na Balkanu moraju aktivno učestvovati. Dakle ili agresija na neku susjednu zemlju ili će trajno biti odstranjeni iz NATO saveza”, dodao je Bliztkrieg.