Sve češći broj sitnih prekršaja koji se nagomilaju, te je neophodno odrediti odsluženje zatvorske kazne, stavilo je na muku upravu Centralnog zatvora, koja je ostala s manjkom prostornih kapaciteta.

“Strašan problem imamo s osobama koje su dobile kazne u iznosu od jedne do tri godine zatvora. Takvih je slučajeva najviše, jer im se nagomilaju djela pa onda im odredimo jedinstvenu zatvorsku kaznu. Na nivou Kantona Sarajevo imamo preko 800, a kapaciteti su nam ograničeni. Mi u kompletnom zatvoru nemamo toliko mjesta, a gdje su ovi zatvorenici koji leže preko tri godine, imamo i takvih nekoliko stotina. Zbog ovog problema smo se odlučili rentati određene kapacitete, kako bi ih smjestili u njih”, rekla je Adisa Poluga, glasnogovornica Centralnog zatvora.

Prohtjevi nisu veliki, bitno je da zatvorenici imaju osnovne uslove za život, kako bi mogli odslužiti kaznu dostojanstveno kao ljudska bića.

“Mi zaista ne tražimo mnogo za njih. Jedan zatvorenik dnevno državu košta oko 95 KM, što je sitnica. Tražimo male neke apartmane, pristojne kako bi ih smjestili tu. Maksimalno bi u jednoj smještajnoj jedinici smjestili trojicu, te nam je potreban minimalni prostor od 120 kvadratnih metara. Eto nek dobiju po sobu, dnevni boravak, balkon neki mali ne mora ništa veliko, kuhinja, kupatilo i to je to. Unutra da imaju barem klima uređaj kada je vruće ljeti i centralno grijanje, neki osnovni paket kablovske televizije, ne mora imati otključane HBO kanale. Neka imaju Netflix, neki LCD pristojan, PlayStation eto s dva joysticka, frižider, jedna laptop ako ništa i redovno čišćenje stana. Mislimo da je to ok i da ne tražimo mnogo”, dodala je Poluga.

Nakon što su čuli da zatvor traži dodatne kapacitete, mnogi građani su počeli izvršavati sitna krivična djela kako bi konačno riješili svoje stambeno pitanje.