Kriza u BiH još nije ni blizu kraja. Zbog pandemije posebno teška situacija je u zdravstvenim institucijama koje na svaki mogući način pokušavaj da uštede. Sebija Izetbegović, direktorica Univerzitetskog kliničkog centra u Sarajevu, nametnula je novi paket mjera štednje u ovu ustanovu. Najviše prašine podigla je odluka da se pokuša uštedjeti na toplomjerima tako da doktori od sada pacijentima mjere temperaturu stavljanjem ruke na čelo.

“Kao što znate mi na KCUS-u jedva spajamo kraj s krajem i moramo štedjeti. Vi svi mislite šta je toplomjer par maraka košta, ali to nije tako. Mi toplomjere često mijenjamo i to je mnogo novca. Odlučila sam da to više ne bude tako. Moramo uvesti još restrikcija na troškove ako mislimo preživjeti, a ovo je samo početak. Nadam se da je svima jasna ova situacija u kojoj smo se našli”, rekla je Sebija Izetbegović, direktorica KCUS-a.

Kako su nam javili s KCUS-a nekoliko doktora je prošlo obuku za mjerenje temperature stavljanjem ruke na čelo. Nakon završene obuke moguće je u 99% slučajeva znati ima li pacijent temperaturu ili nema, a u 80% slučajeva moguće je pogoditi koliko ona iznosi.

“Svi mi koji smo završili tu obuku u Jajcu imamo tu moć da procijenimo temperaturu i toplomjer nam ne treba. Nadamo se da ćemo ovako pomoći KCUS-u da opstane. Mi radimo sve što je u našoj moći i sigurni smo da će nas direktorica izvući iz ove krize u koju smo zapali”, rekao je Hamza Celzijus, doktor sa KCUS-a i hodajući toplomjer.