Novi protesti u režiji Stranke demokratske akcije su održani ispred Parlamenta Bosne i Hercegovine, ali ovoga puta s odzivom u rangu protesta koje je nekada organizovao Amer Bekan. Razgovarali smo i s Mehom Prelivodom, aktivnim učesnikom na svim SDA okupljanjima koji je današnji protest zaobišao.

“Ja sam tu za stranku uvijek bio od njenog samog početka. Letio sam na predizborne skupove, mahao zastavama, podržavao svakog političara iz SDA i nekada je to bio dobar novac. Činjenica ja sam samo član stranke, nemam nikakve funkcije, jer volim SDA i da ne griješim dušu, valjali su mi jer su i ženu i mene zaposlili. No, nakon protesta ispred za smjenu vlade Federacije više neću nigdje dolaziti dok ne promijene odnos prema nama”, navodi Prelivoda.

Navodi da su ih na prošle proteste namamili novčanim ponudama, ali da do sada ni jednu marku nisu dobili.

“S obzirom na to da se taj protest klasificirao kao okupljanje visokog rizika, ponudili su nam 300 KM po osobi. Naravno da sam pristao, dolazio sam ja za SDA i za 50 KM, ali je stvar principa. Međutim evo mi zivkamo danima da nam se to isplati, oni izmišljaju neke izgovore, te sutra će, te vidite da je blokada gubimo na svim poljima, nemamo para. Uglavnom ja sam odlučio da ne izađem ovoga puta, a koliko vidim i veliki broj mojih kolega koji smo decenijama podržavali SDA”, dodao je Prelivoda.

Stranačka vojska možda je i posljednji bastion odbrane SDA režima, a ako dođe do rasula i u tim redovima, moguće da ćemo očekivati i totalni krah ove stranke.