Građani naše zemlje mogu odahnuti, jer se nazire konačni kraj pandemiji, barem na neko vrijeme. Koronavirus je zvanično najavila povlačenje početkom zime iz naše zemlje.

“Prema informacijama koje smo dobili od strane pregovaračkog tijela virusa COVID-19, tijela virusa su najavila odlazak iz zemlje do početka narednog proljeća. Razlog tome je ekstremno zagađen zrak u čitavoj zemlji, koji čak šteti i samom virusu. Prilikom udisanja zraka, virus koji se nalazi u plućima pacijenta se naruši zbog različitih negativnih emisija čestica, a u pojedinim slučajevima je zabilježeno da čak i umre”, rekao nam je član kriznog štaba FBiH Goran Čerkez.

Čerkez ističe da će ovo kupiti dosta vremena da se pronađe lijek, ali da se također pomogne i kompletnoj privredi zemlje.

“Mi ćemo imati rok od nekoliko mjeseci da slobodno radimo, proizvodimo, prodajemo i kupujemo, bez straha da ćemo se zaraziti. Nadamo se da ćemo do tada u saradnji s WHO-om, svi zajedno uspjeti pronaći lijek za ovaj smrtonosni virus, jer nam u suprotnom slijedi isti scenarij na proljeće naredne godine, a to niko od nas ne želi”, dodao je Čerkez.

Koronavirus bi zvanično trebao iseliti iz Bosne i Hercegovine najkasnije do 25. oktobra. Iako kalendarski tad još uvijek nije zima, dolaze hladniji dani i već tada bilježimo porast emisije čestica koje zagađuju vazduh, a koje u velikom broju mjesta u Bosni i Hercegovini dostižu rekordne visine.