Dva nova slučaja pozitivna na koronavirus potvrđena su u Bosni i Hercegovini. Ukupan broj zaraženih sada iznosi 26, od čega je čak 20 slučajeva u Republici Srpskoj. Broj zaraženih raste i prijeti da se proširi na ostatak BiH.

Da bi se spriječilo da do toga dođe Vlada Federacije je na hitnoj tematskoj sjednici u Sarajevu donijela odluku o raspisivanju referenduma o otcjepljenju. To faktički znači da će građani ovog bh. entiteta, nakon višegodišnjeg Dodikovog pucanja u prazno, konačno sami odlučiti da li će život nastaviti bez građana Republike Srpske.

Odluka je donesena, kažu zvaničnici Federacije BiH, prije svega radi očuvanja kolektivnog imuniteta građana, te sprječavanja prodora korone, što bi odmah bilo shvaćeno kao biološki napad iz manjeg bh. entiteta.

„Situacija postaje alarmantna. Skoro svaki dan novi slučajevi s koronom. Koliko je haotično govori vam i podatak da je u zadnjih nekoliko dana Dodik više puta spomenuo državu, nego entitet Republika Srpska. Prvo je pozvao u pomoć vojsku, potom Centralnu banku, pa i ostale državne organe, ovo da nastavi još koji dan čovjek će i Ustavni sud priznati, samo da mu se pomogne. Dakle, bolje na vrijeme spriječiti, nego liječiti – rekli bi stari. S tim u vezi, odluka da idemo na referendum je dobila podršku svih nas“, rekao je ministar u Vladi Federacije, koji je želio ostati anoniman.

Osim zdravstvenog i sigurnosnog aspekta, premijer, ministri i ostali organi Federacije su razmatrali i ekonomski aspekt, koji se također može itekako preliti na Federaciju BiH. Taj luksuz, kažu, sebi ne možemo priuštiti. Do sada se Dodik oslanjao na Vučića, Ruse, i ostalu bratiju, a kad korona zakuca na vrata nigdje nikog. Saznajemo da su federalne vlasti donijele odluku da će dok su još zajedno iskoristiti situaciju da ucijene Dodika da vrati sve stare dugove, vrati zastavu BiH u kabinet i naruči tekst za državnu himnu.