Vlada Federacije BiH u doživotnom tehničkom mandatu i Autoceste Federacije BiH, došli su na genijalnu ideju u toku pandemije koronavirusa.

Naime, ova dva dugogodišnja partnera u ‘neizgradnji’ puteva i cesta u Federaciji Bosne i Hercegovine su shvatili da zbog epidemiološke situacije neće moći graditi autoput, pa će se ta aktivnost od sada odvijati online.

Ovo je prvi put da ne možemo graditi autoput zbog nekog realnog razloga. Do sad su to bile političke krize, previranja, tenderi i stopiranja raznih vrsta. Sada kad imamo jedan realan razlog želimo da iskoristimo priliku i pokažemo kako i mi jednom možemo imati dobar razlog. Nema veze što to i nije baš realno, jer se na radovima na putu može držati distanca, a i toliko radnika radi da se uopće ne može smatrati nekim većim okupljanjem. Međutim, ovo je odlična prilika da svi sjede kući, primaju plate i glasaju za nas, a da mi tenderske procedure provedemo onako baš idealno. Ne kao inače da 80% novca ode u talove, nego ovaj put da to poguramo na skoro 100%. S premijerom FBiH sam dogovorio da naši radnici rade online i izgrade autoput koji će možda biti i najkvalitetniji koji smo do sada napravili, jer možemo napraviti bukvalno šta zamislimo”, rekao je Adnan Terzić, direktor JP Autoceste FBiH.

Kako saznajemo sistem rada će biti organizovan u smjenama na platformi Zoom. Tu će radnici komunicirati međusobno i slagati puteve, a program koji će koristiti je Cities Skylines, video igra u kojoj se, između ostalog mogu graditi i putevi. Također, navode iz Vlade FBiH i Autocesta FBiH, ono što je pozitivno u ovom rješenju jeste da će građani moći sami izabrati svoje automobile iz snova i tako uživati u vožnji.