Zbog krize prouzrokovane pandemijom koronavirusa u svijetu, a koja nije zaobišla ni Bosnu i Hercegovinu, ugostiteljstvo je pretrpilo velike gubitke, te su ugostitelji primorani da naprave i ogromne promjene u svom poslovanju. Jedna od najvećih promjena koja se dogodila u našoj državi, a vezana je za poslovanje ugostitelja, jeste svakako i ta da od sada konobari u cijeloj BiH prave kafe i nakon 19:00 časova.

“Do ove odluke nije bilo jednostavno doći ali smo zaključili da je to jedino ispravno kao privremeno rješenje dok se ne vratimo u normalu. Svi znamo da je preteško konobarima da promijene neke svoje navike i da je zaista ogromna peglancija da se kafe prave i nakon sedam sati navečer. Znate kako ljudi vole da sjede u kafićima satima a da popiju samo jednu kafu ili samo jedno piće. Eh, pa kako to ne bi bio slučaj više, usvojeno je, nepisano pravilo da se kafa služi do određenog trenutka i onda se pere aparat, a gostima se služi samo alkohol ili nešto što je u bocama i što ne zahtjeva dodatno pranje i peglanciju, a pri tome je skuplje. No, kako je nastala ova velika kriza i kako generalno nemamo posla, odlučili smo da pravimo kafe i nakon 19:00 časova kako bismo, bar na taj način, uspjeli da smanjimo gubitke nastale ovakvom groznom finansijskom situacijom u kojoj su se svi ugostitelji našli” – izjavio je za naš portal Amir Kelner, predstavnik konobara.

Kelner je na kraju razgovora dodao da će se situacija vratiti u normalu nakon što prođe primarna prijetnja pandemije koronavirusa u našoj državi.