U većini škola je uprkos mjerama zbog pandemije koronavirusa počela nastava za najmlađe generacije. Ono što je izazvalo najviše pažnje, ali i emocija, jesu prvačići koji u školske klupe ove godine sjedaju u nešto drugačijem ambijentu – uz maske, distancu, dezinfekcijska sredstva.

No, ove godine su roditelji prvačića, osim prosvjetnim radnicima s hiljadu pitanja, velike glavobolje zadali i društvenim mrežama. Tako su, zbog navale ogromnih količina fotografija, u istom danu pali i Facebook, i Twitter i Instagram.

„Još oporavljamo sistem za koji smo mislili da je neoboriv. Vjerujte, godinama radimo na tome da ovu društvenu mrežu prilagodimo velikoj navali različitih materijala, foto i video sadržaja. Međutim, fotografije djece s maskama pred školama, u školskim klupama, s mamama i tatama, tetkama, strinama zaista nismo mogli ni predvidjeti da bi nas moglo ugroziti“, rekao nam je zaposlenik Instagrama koji radi na poziciji senior java developera i koji je želio ostati anoniman.

Iz Facebooka su se u toku dana oglasili i pozvali korisnike da budu strpljivi i ne otežavaju inženjerima koje su morali dodatno angažovati radi popravljanja sistema.

„Od našeg osnivanja svijet se suočio s brojnim historijskim trenucima, i svi oni su najviše pažnje dobili na društvenim mrežama. Međutim, nijedan od njih nije toliko opteretio naš sistem kao jučerašnji dan. Ukoliko ovim tempom nastave i u narednim danima, dovedena je u pitanje naša egzistencija. Zato apelujemo roditeljima da, umjesto što opterećuju naš zid, fotografije djece okače na zid u dnevnom boravku. Ponos eventualno mogu iskazati uz neki prigodan status, citat nekog od trenutno aktuelnih pisaca i maksimalno jedan emotikon“, rekao je osnivač Facebooka Mark Zuckerberg.