Poznati švedski lanac prodavnica odjeće Hennes & Mauritz registrovao je kompaniju u Bosni i Hercegovini čime vjerovatno stvara put za otvaranje poslovnice u Sarajevu. Ova vijest prije nekoliko dana je izazvala mnogobrojne reakcije.

Ubjedljivo najglasniji bili su administrator lokalnih Facebook grupa koje služe za prodaju polovne ili nove odjeće i obuće. Naime, veliki broj preprodavača brendirane odjeće na Facebook stranicama, između ostalih i odjeće iz H&M prodavnica smatraju da će ih ovakav potez koštati posla.

“Ma joj to je pravi ono užas i horor. Mi fino naručimo online ili ja odem kod tetke u Njemačku i fino lijepo nakupim kutije i kutije robe, slikam jedno po jedno, stavim na Facebook i prodajem po jako pristupačnim, dva do tri puta većim cijenama plus poštarina. Ne mogu da vjerujem da Bosna i Hercegovina neće da zaštiti svoje građane i da puštaju da se mali biznisi ovako brzo unište. Zbog koga? Zbog ovih Evropljana? Evo zašto ljudi idu iz BiH, čim pokušaju zaraditi u svom biznisu poklopi ih nešto. Mi ćemo izaći na ulice i blokirati saobraćaj, ovo ne može ovako! Lijepi kutak i million drugih stranica moraju ostati profitabilne” – izjavila je predvodnica protesta Emina UvozNjemačka.

Listu konačnih zahtjeva još uvijek nisu napravili, ali kažu kako će tražiti od Vlade Federacije BiH i Vlade Republike Srpske da donesu mjere pomoći ovoj populaciji, te na taj način urede tržište.