Milorad Dodik je izjavio da će svi mladi bračni parovi, moći dobiti kredit od 30.000 za stan, te da će za svako rođeno dijete trećina kredita biti oproštena. Tako svi oni koji dobiju troje djece, ne moraju uopće vraćati kredit. U Republici Srpskoj ovog jutra gotovo ni jedan mladi par se nije pojavio na posao.

“Ja vodim jednu malu firmu u Banjaluci. Imam oko deset uposlenih i ovo jutro niko nije došao na posao. Koga god sam kontaktirao rekao je da pravi djecu kako bi smanjili ratu za kredit. Svi se trude da dobiju trojke kako bi dobili 30.000 hiljada bespovratno”, rekao je Mitar Vlasnik, poslodavac iz Banjaluke.

Postoje čak oni koji su pronašli rupu u novoj odredbi Milorada Dodika, te koriste trenutne pogodnosti kako bi zaradili dodatne pare.

“Ja imam već troje djece, a u braku sam tek dvije godine. Blizance sam dobio prošle godine a ove godine mi je žena zatrudnila ponovo. Ponovo nosi blizanke, tako da ću ja u totalu imati petero djece, što znači da mi je država pored oproštenog kredita, dužna dodatnih 20.000 po ovoj računici. Ja želim svoj novac, jer sam ga zaradio u znoju svome, bukvalno”, riječi su Rajka Milutinovića, momka iz Trebinja.

Prema saznanjima, nekima je država dužna i po 120.000 KM, obzirom da imaju petnaestero djece, jer ne računaju prvo troje.