Nakon današnje sjednice Skupštine Kantona Sarajevo, gdje su zastupnici SDA preispitali sposobnost Edina Forte da obnaša funkciju Premijera Kantona Sarajevo, pitajući ga neka od najvažnijih pitanja za uspješno vođenje Vlade KS, došli su na ideju da ovo pitanje postave pri upisu u sarajevska obdaništa.

Naime, na pauzi su razgovarali o svom angažmanu kao opozicije u KS, što im je bila neprirodna pozicija, pa su došli na tu genijalnu ideju, nakon što su pojeli po pileći sendvič.

“Ja želim pravo za svako dijete da ide u vrtić svakako. Međutim, nema logike da se isto odnosimo prema djeci koja su tu bila u toku rata i koja nisu. Lako je biti dijete za vrtić onda kad je prošao rat. Gdje su ta djeca bila u vrtiću kad je bilo najteže? Oni su bili sasvim sposobni da tad idu u obdaništa koja su bila po podrumima i privatnim kućama i stanovima. Što tad nisu išli, nego se sad našli da idu? Odakle im pravo i samopouzdanje da sad upisuju, a tada nisu”, pitala je Zastupnica Samra Ćosović-Hajdarević iz SDA.

Kako navode izvori sa hodnika Skupštine Kantona Sarajevo, kolege iz drugih stranaka su pokušali objasniti zastupnicima iz SDA da upis u vrtić ima malo ili nikako veze s tim ko je gdje bio u ratu, jer ta djeca nisu bila živa tada. Međutim, oni su odbili ovo objašnjenje i ići će s inicijativom prema Ministarstvu obrazovanja, nauke i mladih KS.