Zabrinjavajuća je činjenica što određen broj zastupnika završava u pritvoru i ne može da prisustvuje sjednicama skupština u kojima obnašaju funkcije zastupnika, navela je vlasti da razmisle koji bi to načini bili da se paušali na koje imaju pravo isplaćuju.

“Nama je iznimno žao što ti ljudi koji pošteno rade svoj posao i sad ih je malo policija pritvorila i ne mogu da dobiju paušal koji ih sljeduje kao bilo kojeg drugog zastupnika. Zašto su to oni lošiji od drugih? To bi bila klasična diskriminacija. Stoga smo donijeli odluku koja će uskoro ići na glasanje, da se paušali zastupnicima koji su zatvoreni šalju u vidu paketa koji će sadržavati kafu, cigarete po potrebi, nešto slatko i neke dodatke ishrani, jer oni su naviknuti na dobru ishranu i teško će se naviknuti na zatvorsku”, rekao je Ismet Osmanović, predsjednik kluba zastupnika Stranke demokratske akcije u Parlamentu Federacije BiH.

Ono što su predložili drugi zastupnici jeste procedura opravdanja neprisustvovanja sjednicama, a to je da, ukoliko dobiju opravdanje od nadležnog tužilaštva, da zbog pritvora ne mogu prisustvovati sjednicama, onda se to odsustvo tretira kao opravdano.

“Mi moramo ujednačiti rad institucija. I tužilaštvo je institucija ove države koja se treba poštovati. Stoga je ovo odlična inicijativa i mislim da će se svi klubovi zastupnika složiti, jer se nikad ne zna… danas Zukić i Vesna Švancer, a sutra ko zna he he”, zaključuje Osmanović.