Kako prenosi FENA, u Mostaru je u petak 24. februara došlo do izgaranja novopostavljene zastave BiH na zgradi “Orca” u kojoj je smješteno više državnih institucija. Prema najnovijim navodima iz MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona, riječ je o sasvim prirodnoj pojavi samozapaljenja.

Prvobitnu sumnju da se radi o zločinu mržnje, te da je zastava koja je postavljena u četvrtak zapaljena iz nekih zlih najera, odbačena je nakon forenzičkog uviđaja koji je utvrdio da se zastava sama zapalila zbog nevjerovatno visokih temperatura od čak 15 stepeni celzijusove skale.

Policijska uprava primila je nekad poslije druge jutarnje kafe prijavu da nešto smrdi pod prozorom Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH, i izašla na teren. Pred zgradom okupljena grupa mahalskih eksperata odmah je postavila prvu pretpostavku da se radi o napadu “ustaša” na ugrožene “bošnje”, ali su kasnija forenzička ispitivanja ovo osporila.

“Mislimo da je jednostavno došlo do zapaljenja polimernog materijala zastave zbog ovih visokih hercegovačkih temperatura. Dodatni faktor ovde je vjerovatno igrao veliki broj namontiranih klima-uređaja na zgradi koju koristi veliki broj institucija, pa one svojim izduvnim nastavcima dižu temperaturu okoline.” rekao je Ante Zumiraj iz Forenzičke službe Policije, stavio naočare i scenu napustio dok se u pozadini čulo glasno “YEAH!!!”.

U skladu sa gradskom politikom štednje stavljanjem više institucija pod jedan krov, u “Orca” zgradi nalaze se i dijele jednu zastavu: Agencija za sigurnost hrane, Služba za zajedničke poslove institucija BiH, Centar za informiranje i priznavanje iz oblasti visokog obrazovanja, Konkurencijsko vijeće BiH, Institut za nestale osobe Bosne i Hercegovine, Agencija za unaprjeđenje stranih investicija u BiH, Državna regulatorna agencija za radijacijsku i nuklearnu sigurnost, Institucija ombdusmena za ljudska prava BiH i Centar za polagano uklanjanje mina u BiH.