Zaposlenici državnih institucija već mjesecima govore kako su njihovi uslovi rade nemogući i da imaju premala primanja. Zbog svega toga oni su za kraj ovog mjeseca najavili velike proteste. Traže da se uslovi rade poboljšaju i veće plaće jer sa ovim trenutno ne mogu da prežive. Kako bi protesti bili što učinkovitiji zaposlenici u državnim institucijama dosjetili su se jednog posebnog trika.

“Mi smo najavili da ćemo izaći na proteste, ali to neće biti obični protesti. Mi ćemo te proteste provesti radno. Radit ćemo više nego bilo koji drugi dan. Kad su protesti obično se ništa ne radi, a nama je tako svaki dan pa smo odlučili udariti kontru. Napravili smo timove koji će na svojim radnim mjestima ostati duže pet minuta i tako ćemo poslati jasnu poruku. Mi želimo da radimo kao što smo bezbroj puta do sada pokazali, ali ne u ovakvim uslovima”, rekao je Ajdin Stolica, predsjednik sindikata državnih službenika BiH.

Nakon obraćanja gospodina Stolice priliku da se obrati javnosti imao je i organizator ovih protesta koji je objasnio kako će cijeli protesti izgledati.

“Mi ćemo prvo ujutru doći na vrijeme, a neki timovi i malo prije početka radnog vremena. Odmah ćemo početi da radimo, a ne kao inače kad prvo pijemo kafu nekoliko sati. Nakon toga radimo bez prestanka sve do pauze koju smo samo za taj dan skratili na sat vremena. Poslije pauze nastavljamo sa radom opet bez uobičajene kafe oko dva. Kao što je već rekao gospodin Stolica taj dan neki timovi ostaju duže. Mislimo da je ovo snažna poruka za političare u BiH da se sa nama ne zezaju”, rekao je Samir Pasijans, organizator protesta.