Nakon nemilog incidenta u kojem je američka građanka morala biti privedena na saslušanje nakon što je pokazala srednji prst crnoj limuzini pod pratnjom u kojoj se zadesio Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, Vlada KS donijela je odredbu kojom se u potpunosti zabranjuje nošenje srednjeg prsta u javnosti.

“Vlada KS jednoglasno je usvojila odredbu kojom se srednjak proglašava ‘prstom non grata’ i mislimo da je ovo jedina prava odluka koja će štiti građane a i nas bolje od njih od ovakvih oblika maltretiranja“ Izjavili su iz SDA za Šatro info.

Podsjećamo, američka građanka čiji je identitet zaštićen kako bi ostala zaštićena od naoružanog krila Stranke demokratske akcije, usudila se uperiti svoj nečisti srednjak prema tamnoj limuzini kojom Bakir Izetbegović saobraća na posao. PU Općine Centar hitro je reagovao na pritužbu vlastelina i priveo strankinju, njene prijatelje, porodicu i kolege sa posla kako se ovakvo zlo ne bi ponovilo.

Prema novoj odredbi novčanom kaznom od 120 do 450 KM ili lišavanjem slobode u trajanju do 40 dana biće kažnjeno svako fizičko lice koje na teritoriji grada Sarajeva u javnosti bude nosilo namontiran i pripravan srednji prst na šaci bilo koje ruke. Za posebne prilike moći će se dobiti dozvola za nošenje, a o njenom izdavanju odlučivaće komisija unutar podmlatka SDA, tzv. “Srednjak komisija“.

Na zvaničnoj presici ovom prilikom Bakir I. je kroz suze poručio: “Sve mi se rugala… i pokazivala srednji prst… Izazivala me!“