Udruženje amfibija “Posavske krastače i kreketače – PKK” iz Tursinovca obratilo se javnosti i medijima otvorenim pismom sa zahtjevom da se uvede Žablja gripa, jer smatraju da su žabe preslabo zastupljene u prenošenju bolesti na ljude.

PKK obrazlaže da, iako vodozemci prenose salmonelu i druge zaraze, nikakav set medicinskih problema ne nosi njihovo ime, a nije im ni omogućen pristup nekom opasnije patogenu koji bi lakše desetkovao ljudski rod.

PKK ističe da im je WHO (World Health Organization, agencija UN-a) još 2012. obećao dodijeliti epidemiju.

“Ptice, svinje, muve a sad i miševi imaju svoj grip, a mi ne! Ovo stvarno više nema smisla. Mi smo objavili naše zahtjeve i ostajemo pri njima. Ako se naši zahtjevi ne ispune štrajkovaćemo tako što nećemo kontrolisati populacije insekata i komaraca pa da vidimo šta ćete bez nas!” objasnio je Kerim Krek, žabac.

Stručnjaci smatraju da ćemo morati postići dogovor sa ovim životinjama, i ispuniti bar neke od njihovih zahtjeva.

“Preimenovaćemo salmonelu u žablji grip, a onda ćemo reći klincima a u školama da ponekad i pipnu neku žabu, maze je, poljube. Tako će i žabe imati svoju epidemiju i prestaće da nas ucjenjuju.” mišljenje je stručne komisije okupljene za rješavanje stvari.