Sarajevske općine Centar i Stari Grad donijele su odluku da lokali i ugostiteljski objekti u Sarajevu za vrijeme trajanja Sarajevo Film Festivala moraju raditi duže nego uobičajeno, produžujući svoje radno vrijeme i iza ponoći.

Odluka se odnosi na vremenski period od 11. do 18. augusta i obuhvata sve ugostiteljske objekte, lokale, klubove i kafiće koji su ranije spadali u kategoriju onih kojima nije dozvoljen rad iza ponoći.

‘’Mi smo ovom odlukom htjeli pokazati kako je Sarajevo susretljiv grad, kako pazi na svoje turiste više nego na svoje građane i ostaviti dojam modernog, zabavnog i grada punog sadržaja za sve generacije.’’ kaže načelnik općine Stari Grad, Ibrahim Hadžibajrić.

Slično mišljenje ima i načelnih općine Centar, Nedžad Ajnadžić, koji moli građane za lijepo ponašanje dok su turisti tu i omogućivanje najboljeg sadržaja kako bi Sarajevo ostavilo imidž grada u koji se vrijedi vratiti. ‘’SFF je naše zlatno doba, naša beba, naš najbolji proizvod. On dovodi jako mnogo ljudi, koji troše pare u našim općinama, koji ostaju ovdje i duže, koji se provode. Nemojte sada da oni pomisle kako se u Sarajevu nema gdje izaći. Svi lokali treba da rade, pokažimo turistima kako je ovdje jako dobro, pa se kasnije vraćamo na staro sranje, pardon, stanje, kad nemamo gdje izaći, zatvaramo kafiće, onemogućujemo dobar provod i u suštini smo jedan jako dosadan grad.’’

Lokali koji ne budu radili iza ponoći bit će kažnjeni novčanim kaznama u iznosima i do 15.000 KM.