Vlasnik kompanije Buroj Ozone, Ismail Ahmed, inače arapskog porijekla, ali trenutno nastanjen u Bosni i Hercegovini, dobio je nagradu za bajku godine.

Naime, kako saznajemo, prestižni Fairy Tale Review, izdavačka kuća i magazin za nove, inkluzivne i inovativne bajke je nagradio je ovog autora za najbolju bajku u 2017. godini. Njegova bajka “Trnovo i pet milijardi” je ocijenjena kao najinkluzivnija i najmaštovitija bajka ove godine, te je dala veliki doprinos svjetskoj književnosti kao jedna od bajki koja je napravila veliko pomjeranje u hiperboli kao književnom alatu.

“Do sada iz Bosne i Hercegovine nismo imali velikih autora u ovom polju književnosti. Naravno, bilo je uspješnih i za koje mi znamo kao što su Zdravko Cvjetković,; Edin Durmišević, Emir Durmišević, Milena Mrazović i drugi, ali niko nije do sada pisao toliko maštovite i toliko inkluzivne bajke kao gospodin Ismail Ahmed. Zato smo odlučili da ovogodišnja nagrada ide njemu”, započela je osnivačica Fairy Tale Review, Kate Bernheimer.

 

Kako kažu iz ove velike izdavačke kuće, ova bajka je značajna jer je prije svega inovativna i govori o ekonomiji i razvoju, snovima jednog, ali i drugog naroda. Inovativna je zato što bajke obično govore o ljubavi, prijateljstvu, životinjama, izmišljenim bićima, a ova govori o izgradnji, infrastrukturi, pravnoj državi i izmišljenim investicijama. Govori o čežnji i stremljenju jednog naroda koji ima resurse, ali nema prirodne ljepote i drugog koji ima prirodne ljepote, ali nema ništa drugo. Tvrde da je bajka odlično napisana i osmišljena, ali odlično i ispromovisana.

“Ono što nam se najviše svidjelo u svemu ovome jeste da je bajka inkluzivna. Ona spaja dvije nespojive kulture, a ima i jaku hiperbolu o investiciji koja je veličine otprilike kao budžet te države u jednu malu općinu na samo nekoliko hiljada kvadratnih metara. Također, u bajci se pokazuje kako se može kad se hoće da se integrišu muslimani iz istočnog svijeta i bijeli ljudi u srcu Evrope”, zaključila je Bernheimer.

Nagradu, “Ćoravi soko”, autoru i idejnom tvorcu Ismailu Ahmedu je dodijelio Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Bakir Izetbegović.