4G mreža se navodno pojavila u našoj zemlji prije nekoliko mjeseci, barem tako kažu stručnjaci iz BH Telecoma. Iako postoje zaista rijetki koji su imali priliku vidjeti rad ovog paketa mreže, za mnoge je i dalje misterija. Povodom nadolazećeg Sarajevo Film Festivala, potrebno je pojačati mobilne operatere, kako bi svi gosti koji dođu u grad imali adekvatnu internet mrežu.

“Mi iz BH Telecoma smo izvršili finalne pripreme i po pitanju sanacije 4G mreže, s kojom oko 97,5% građana ima problem, te bi se finalni kvarovi mogli otkloniti do 10 avgusta 2065. godine, pred jubilarno stoto izdanje Sarajevo Film Festivala. Jako nam je važno da turisti i posjetioci imaju pristup internetu, te se ne smijemo osloniti na WiFI mreže, jer neće podržati sve korisnike”, rekao je Semir Šalter, šef odjela za odnose s javnošću BH Telecoma.

5G mreža će biti aktivna i stabilna tokom novog Sarajevo Film Festivala, ali u Beču, pa svi oni koji budu htjeli da koriste ove usluge, morat će otići u Austriju kako bi imali pristup.

“Oni koji se ne uspiju nakačiti na WiFI u hotelima i kafićima, obzirom da će biti puni, treba da nabave karticu nekog od telekom operatera u Austriji, kako bi mogli koristiti 5G mrežu. Garantujemo da je to jako stabilna mreža te da neće imati problema. Dakle, svi oni koji budu koristili ovu mrežu, imat će organizovan prevoz ispred Zemaljskog muzeja, te će autobusima biti odvezeni do Beča kako bi eventualno postavili nešto na svoje društvene mreže. Jako nam je bitno da turisti rašire glas o našoj zemlju putem interneta tokom SFF-a”, dodao je Šalter.

Prevoz će biti besplatan za sve kupce barem jedne karte za film ili ulaznice za neki od mnogobrojnih koncerata širom grada.