Nakon aviona, helikoptera, tenkova i izviđačkih vozila, Republika Srbija dobiva od Ruske Federacije do sada najvrjedniju vojnu donaciju. Riječ je o nuklearnoj bombi koja će biti primjer uspješne saradnje dvije zemlje, ali i simbol uspostavljanja trajnog mira i stabilnosti u regionu.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je veliku zahvalnost Ruskoj Federaciji i njenom predsjedniku Vladimiru Putinu na ukazanom povjerenju. Kaže, velika je čast posjedovati ovakav arsenal, ali i izazov ne iskoristiti ga, budući da Srbija trenutno nema osvajačke pretenzije.

Bratskoj Rusiji ogromno hvala za nesebičnu podršku u nastojanju da nas naoruža do zuba. Teritorijalni integritet velike, pardon Republike Srbije mora ostati naš prioritet. Ali isto tako, želim da kažem da je ovo oružje tu prije svega radi regionalnog mira i stabilnosti. Mi ćemo učiniti sve da ovo nikad ne iskoristimo. Ne brinite, jedino dugme od ove vrijedne donacije ostaje u mojoj ladici, nipošto kod Vulina“, poručuje Vučić.

Vučić je u trening nuklearnom kampu također poručio da će se lično potruditi da niko u regionu ne bude naoružaniji od Srbije, jer Srbija mora ostati garant mira i stabilnosti. Odluka o donaciji nuklearnog programa donesena je samo dan nakon što je Hrvatska od NATO-a dobila podršku u balističkim raketama. To, kako kažu srbijanski zvaničnici, ne doprinosi miru i smirivanju tenzija. Ministar odbrane Srbije kaže da donirano nuklearno oružje nije isključivo namijenjeno za vojsku.

„Ovo oružje neće samo da služi u vojne svrhe, već je tu za ne daj Bože i u određenim civilnim potrebama, elementarnim nepogodama. Zamislite sad bukne požar. I požar zahvati ovo skladište. Pa ne samo da neće više biti požara, nego neće biti ničega u krugu od 1.000 kilometara. Dakle, tu su i te preventivne mere koje neko ne vidi ili ne želi da vidi. Sad opozicija trubi, što će nam nuklearka, to je bre opasna igračka. Pa eto što će nam“, rekao je ministar Aleksandar Vulin.