Jučer je izbio ogroman incident u Beogradu, nakon što je grupa aktivista pokušala uništiti sramni mural podignut ratnom osuđeniku Ratku Mladiću. U toj namjeri ne samo da ih je zaustavila grupa huligana, već i pripadnici policije.

“Gledao sam na vijestima šta je bilo i odmah da znate da se ograđujem od tog čina. Niti sam poslao policiju niti naredio da djeluju. Da iskren budem, nisam ni znao da će održati proteste i pokušati da unište mural. Da sam znao, sigurno bi delegirao pripadnike policije da ih zaustave, jer niko nema pravo da uništava umjetničko djelo osobe koja ga je naslikala, bilo da vam se sviđa taj rad ili ne”, rekao je Aleksandar Vučić.

Iako je na licu mjesta bilo na desetine policajaca pod punom opremom, prvi čovjek Srbije ističe da su se oni tu okupili samoinicijativno.

Ti policajci su došli sami od sebe, vjerovatno su se organizovali sa željom da zaustave nemire. To što su imali punu opremu nije moja stvar, to treba da pirate njihove nadređene. Kako su znali? To isto treba da pitate njih, a obzirom da su policijski organi, vjerovatno imaju svoje kanala informisanja u koje ja ne ulazim. Ovo je demokratsko društvo i ako su oni osjetili potrebu da sami od sebe, u svoje slobodno vrijeme i bez ikakve naredbe brane umjetnost, onda je to pokazatelj njihove dobrote i ljudskosti”, dodao je Vučić.

Zbog toga što su policajci izašli samoinicijativno na teren i bez naredbe, lično predsjednik zemlje je odlučio da ih počasti sa trinaestom platom i dodatnom sedmicom godišnjeg odmora.