Na Tajlandu, u jednoj pećini, zbog obilnih monsunskih kiša, već preko 10 dana zarobljeno je nekoliko dječaka iz lokalnog fudbalskog kluba, skupa sa svojim trenerom.

Spasilačke ekipe vrijedno rade na pokušaju spašavanja djece, a iz susjedne Srbije stigla je reakcija Predsjednika Aleksandra Vučića.

Naime, kako je predsjednik, još iz vremena dok je bio premijer, veoma poznat po svojoj spretnosti pri spašavanju djece, preko svog Ministra vanjskih poslova, Ivice Dačića, kontaktirao je Vladu Kraljevine Tajlanda da pričuvaju jedno dijete u pećini, a da će gospodin Vučić doći da ga spasi u vrlo kratkom periodu.

“Ovo je odlično. Možda uspijemo isposlovati da Tajland povuče priznanje Kosova kao što je to uradila Papua Nova Gvineja, Surinam i ostale četiri velike zemlje. Ako bismo uspjeli da to dobijemo od Tajlanda, možda bi pokrenuli neki azijski trend povlačenja priznanja. Siguran sam da predsjednik Vučić može otići i spasiti dijete, a onda možemo da pozovemo Tajland u jednu studijsku posjetu sa sve večernjim programom i, ja se nadam, pjesmom i orkestrom”, kaže Ivica Dačić.

Inicijativu Ivice Dačića je pozdravio i sam predsjednik Vučić koji je rekao da od početka krize već sprema ronjenje na bazenu Košutnjak.

“Čim sam čuo za krizu, nisam časio ni časa. Naši prijatelji s Tajlanda ne mogu čekati. Odmah to jutro sam ustao u tri ujutro, iako inače ustajem u četiri i krenuo s treningom ronjenja. Želim da pomognem našim prijateljima na dalekom istoku, te da unaprijedimo naše odnose i podignemo Srbiju što brže, što jače i što bolje. Želim vam težak rad i odoh ja da radim”, kratko je rekao Vučić.