Nakon što je testirao Emu, robota vještačke inteligencije, Aleksandar Vučić se odlučio da investira u robota koji bi izgledao i zvučao kao on. Kaže da je svrha kupovine robota efikasniji rad, kako bi doslovno mogao biti na dva mjesta u isto vrijeme.

“Ja kao prvi čovjek Srbije imam previše obaveza oko progresa zemlje, i ponekad pomislim kako je jedina opcija da se kloniram, te da završim sve obaveze dnevno koje imam. Klonirati se ne mogu, ali će mi ovaj robot itekako pomoći da izbjegnem jedan dio obaveza koje mi oduzimaju mnogo vremena, a dužan sam zbog javnosti da im se posvećujem. Moj burazer Aco, kako ga volim zvati od milja će od sada voditi press konferencije i obraćati se javnosti u moje ime”, rekao je Aleksandar Vučić.

Aco će preuzeti sve obaveze oko obraćanja javnosti a kako navodi Vučić, redovno će ga updateovati novim informacijama, kako ne bi bilo zabune i dezinformacija.

“Svako moje medijsko obraćanje je jedna vrsta performansa, i ja volim da dam tu notu drame kako bi gledateljima bilo zanimljivije, kako bi kupio pažnju, te u konačnici poruka došla do većeg broja ljudi. Vjerujte mi da je Aco toliko uvjerljiv da ja ponekad ne znam jesam li ja ja ili je on ja, toliko me ubijedi u ono što govori da mu sve povjerujem. Baš kao što javnost vjeruje meni kada im se obraćam. Aco je zakon i pomoći će mi mnogo, imat ću više prostora i vremena da se posvetim boljoj budućnosti Srbije. S druge strane, ja ionako imam predviđeno šta govorim na press konferencijama, neovisno o tome šta novinari pitaju. Tako da neće biti teško to isprogramirati”, dodao je Vučić.

Asistenti koji rade u kabinetu Aleksandra Vučića, svakodnevno će ubacivati USB stick s novim detaljima, kako bi bio spreman za presice.