Odnosi Sjedinjenih Država i Rusije dugo nisu bili napeti kao ovih dana. Nakon što je Pentagon najavio postavljanje odbrambenih mehanizama duž istočne granice NATO pakta u Evropi, Putin je odgovorio da će aktivirati raketne sisteme, te tako nanišaniti sve veće gradove. Međutim, to pada u drugi plan, nakon što je Vučić ponudio dobrovoljnu žrtvu Srbije, kako bi spasio Rusiju.

“Mi kao jedni od najvećih saveznika Rusije, imamo čast i privilegiju da se dobrovoljno prijavimo ko žrtveno janje, kako bi spasili njih. Ljubazno molimo zapadne sile da svoje projektile i avijaciju okrenu prema nama, te tako poštede Rusiju. Svjesni smo da je Rusija jedna od vodećih sila u svijetu, te da se Srbija ne može nadmetati u vojnom smislu, ali možemo pristati na žrtvu, kako bi dokazali lojalnost ovoj prijateljskoj zemlji. Velikomučeništvo je od vajkada poznato u našem narodu, te smo spremni i ovaj put to ispoštovati. Nas su Amerikanci svakako bombardovali, i mi smo stari veterani po pitanju bježanja u sklonište i paljenja uzbune protiv zračnih napada. Također, imamo i vojnu tehnologiju koja se može oduprijeti. Ne treba zaboraviti, da smo tokom posljednjeg bombardovanja, uspjeli oboriti čak jedan avion. O tome je i film snimljen. Još jednom, molim Bijelu Kuću i Pentagon da okrenu svoje nosače aviona prema nama, te ukoliko baš žele, gađaju nas. Mi ćemo junački izdržati to, svakako se još uvijek vide posljedice rata na zgradama. Rusija je moderna, izgrađena i sređena, bilo bi šteta da po njoj padaju bombe”, rekao je Vučić.

Danas će također biti zakazan hitan sastanak sa predstavnicima Sjedinjenih Država u Beogradu, kako bi se ta procedura ubrzala, prije nego bude kasno.